Projects Services News About Materials Contacts

GSK

office interior
pharmacy
The office of company GSK

THE TOTAL SQUARE 3 386 sq m

ADDRESS Moscow, Leningradskiy h-way, 37A, building 4, BC Arcus III

ENGINEERING 2017-2018

CONSTRUCTION 2018


About Project

GSK is science-led global healthcare company, which researches, develops and manufactures innovative medicines, vaccines and consumer health goods. Millions of people all over the world use GSK products, which enables them do more, feel better and live longer. 


GSK monitors the recent trends in design and space arrangement and ensures the development of better working environment for its employees.
There is a standard for GSK’s working environment which is called “SMART Working”. It is intended to facilitate interaction, integration and team working. These aspirations support GSK’s goal to foster the right culture and values within GSK. SMART Working assumes, an open plan, standard desk space for all staff members, no assigned or allocated offices regardless of grade, a variety of spaces, including work rooms and quiet booths, to support collaborative or concentrative work and adherence to agreed community etiquette.


GSK was one of the first company in Russia who has decided to create “flexible” office to achieve it’s standard of “SMART Working”. And ABD architects enthusiastically picked up this idea. The key feature of the new office is absence of stationary workplaces. So open space is a flexible space, where each person has a choice and an opportunity to change the scene. Staff is motivated to come to work earlier – to select the better workplace. Also there is a lot of space in the office for private work: 18 focus-rooms, where employees can seclude themselves and focus on work. There are no separate rooms and strict hierarchy: top-managers and administration also work in open-space.


Office if situated on two floors. On the first floor there is a space for invited guests: reception, kitchen and 5 meeting rooms. Between them there are 3 relocatable partitions, which can be moved, and thus transform the meeting rooms into large space. Such large space can be used for events, celebrations, conferences. 

On the second floor there are open space, focus-rooms and small meeting rooms, collaboration zone and coffee-point. In the open space ornamental acoustic panels act as partitions between departments. They absorb noise and create private and cozy atmosphere.


The second unique feature of the new GSK office became use of tunable white lighting system. This system automatically adjusts warmth of light source and during the day light smoothly varies depending on weather conditions outdoor and time of the day. In the morning light is cold, which contributes to productive work of personnel, and towards the evening light becomes warmer.


The key design idea of the project became laboratory model. Architects created clear, easy space, where the researches are carried out and new medicines are developed. The interior is designed with the brand colors with an accent on main color - orange. 


The most interesting and popular zone in the office became communication zone. It is decorated with stabilized orange-red moss. Organic moss is a referral to nature, plants, which heals health fr om ancient times. There is also coffee-point, where a lot of people always gather together. Moss wall became a lodestone of this space and created feeling of comfort and home atmosphere.


The company completely declined to use small cabinets beside office desks as well as ash-bins. Instead of small cabinets staff has their own named lockers: in the morning you can take personal belongings to the workplace, whereas in the evening return them back. Such order contributes to ultimate cleanness and lack of mess on the desks.


The small gym is situated in the office, wh ere staff can switch off fr om work and relax. There are exercise machines, various inventory and yoga mats.

Architects have created a unique graphics, which accentuate the laboratory style: images of test tubes, schemes of chemical elements by way of matt finishing on glass, direction signs in pill forms.


The office interior is full of greenery. Indoor landscaping was initially planned and included in the project design.

Opinions
Galina Palatova,
Architect
It seems to me, that we have created a fabulous office, both regarding the space organization, appliance of “flexible” office, advanced technologies and regarding the beauty.

When I was in the elevator and it stopped opposite the new office, other people standing with me became interested and started to ask whose is this office, they were delighted. In such moments you understand that you have succeeded!



Other projects

Zenit Bank
The beautiful panoramic views of the Moskva river opening from the 15th floor, on which the office was located, contributed to the theme of «Water» in the design of the office.
BASF
Moving into the newly built BREEAM certified modern business center of A Class "Arcus III” has been considered not only as a technical consolidation of two Moscow offices, but also as an opportunity for qualitative improvement of workspaces.
CADENCE DESIGN SYSTEMS
Brightness, dynamics, simplicity and openness are office space characteristics for the innovative IT company.